ΠΑΝΤΑ ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΙΩΠΗ 'Η ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΟΡΥΒΟ!

Friday, October 13, 2006

JUST DO IT!!! NIKE HISTORY!



Τρέχοντας προς την επιτυχία!

1964
ο Φίλιπ Νάιτ συνεργάζεται με τον προπονητή του Πανεπιστημίου Ορεγκον Μπιλ Μπάουερμαν και ιδρύουν την εταιρία Blue Ribbon Sports. Αρχικά εισάγουν και πουλάνε στις ΗΠΑ τα αθλητικά παπούτσια μιας άγνωστης ιαπωνικής φίρμας, της Tiger (νυν Asics Tigers). To 1971 μια φοιτήτρια του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδίου του Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ, η Κάρολιν Ντάβιντσον, σχεδίασε το εμπορικό σήμα της εταιρίας. Πληρώθηκε γι’ αυτό 35 δολάρια. Ύστερα από χρόνια – κι αφού το logo της ΝΙΚΕ έγινε παγκοσμίως γνωστό – η κυρία Ντάβιντσον αμείφθηκε έξτρα από την εταιρία με ένα πακέτο μετοχών της κι ένα χρυσό δαχτυλίδι με το σήμα που η ίδια δημιούργησε.

1971
Ένας φίλος των ιδρυτών της ΝΙΚΕ πρότεινε το συγκεκριμένο όνομα για τα πρώτα παπούτσια της εταιρίας που θα «φορούσαν» το νέο σήμα. «Νονός» ο κ. Τζεφ Τζόνσο

1973
Τα πρώτα παπούτσια που κατασκεύασε η ίδια η Blue Ribbon – NIKE βγαίνουν στην αγορά. Συγκεκριμένα πρόκειται για παπούτσια με τη νέα σόλα
(από μηχάνημα για τις βάφλες....!!!) Με τα παπούτσια αυτά έτρεξαν οι αθλητές στους προκριματικούς εθνικούς αγώνες των ΗΠΑ (US Olympic Track & Field Trials)

1974
To παπούτσι «Waffle Trainer» γίνεται το πρώτο αθλητικό παπούτσι σε πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες

1978
Το κακό παιδί του τένις , ο Τζον Μακ Ενρό, υπογράφει στη ΝΙΚΕ για να φοράει τα δικά της ρούχα και παπούτσια

1979
Παρουσιάζεται η πατέντα της ΝΙΚΕ με την ονομασία ΑIR technology. Ο σχεδιαστής Φρανκ Ρούντι ενσωμάτωσε στη σόλα του παπουτσιού πλαστικές μεμβράνες γεμισμένες με ειδικό αέριο ώστε να μειώνεται η αντίσταση στο πέλμα.

1980
Η ΝΙΚΕ εισέρχεται στο Χρηματιστήριο

1984
Η ΝΙΚΕ υπογράφει συμφωνία συνεργασίας με το φαινόμενο του μπάσκετ Μάικλ Τζόρνταν. Κυκλοφορούν τα παπούτσια Αir Jordan και η επιτυχία τους είναι τέτοια που οδηγεί, μέσα στους επόμενους μήνες, τα έσοδα της εταιρίας να ξεπεράσουν το 1 δις δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία της

1995
Η ΝΙΚΕ υπογράφει συμβόλαια μακροχρόνιας συνεργασίας με τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου της Βραζιλίας και των ΗΠΑ. Παράλληλα υπογράφει ανάλογη συμφωνία με τη Βρετανική ομάδα Αρσεναλ κι έτσι «βάζει πόδι» και στην αγορά ποδοσφαίρου της Ευρώπης. Σήμερα συνεργάζεται με αρκετές δεκάδες ομάδες μεταξύ των οποίων και οι πλέον σημαντική σύλλογοι στη Γηραιά Ήπειρο.

1999
Πεθαίνει ο συνιδρυτής της εταιρίας Μπιλ Μπάουερμαν σε ηλικία 88 ετών

2003
Η ΝΙΚΕ εξαγοράζει, αντί 305 εκατ δολαρίων, την ανταγωνίστρια εταιρία Converse, η οποία βρίσκεται ένα βήμα από την χρεοκοπία. Την ίδια χρονιά, οι διεθνείς πωλήσεις της ξεπερνούν για πρώτη φορά τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ.
Η ΝΙΚΕ εδραιώνει τη θέση της ως παγκόσμια δύναμη στον χώρο.

2004
ο κ. Φίλιπ παραιτείται από διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, αλλά παραμένει πρόεδρος του Δ.Σ.. Αφήνει στη θέση του τον πολύπειρο Ουίλλιαμ Πέρες.

2006
Νέος διευθύνων σύμβουλος της ΝΙΚΕ, στη θέση του αποπεμφθέντος Πέρες, αναλαμβάνει ο Μαρκ Πάρκερ.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home