ΠΑΝΤΑ ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΙΩΠΗ 'Η ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΟΡΥΒΟ!

Saturday, September 02, 2006

7 MYΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΙΑΚΟΜΟ ΚΑΖΑΝΟΒΑ

Μια που αυτές τις μέρες καταρρίπτονται μία σειρά από μύθους βλ. ήττα της αμερικάνικης Dream Team ας «εξετάσουμε» και έναν ακόμα:

Επτά μύθοι για τον mr Kαζανόβα:


1. Είχε αριστοκρατική καταγωγή
Ο Καζανόβα γεννήθηκε στη Βενετία το 1725. Η μητέρα του ήταν κόρη τσαγκάρη και κλέφτηκε με έναν ντόπιο ηθοποιό, τον Γκαετάνιο Καζανόβα και εγκατέλειψαν τον mr Kαζανόβα όταν ήταν μόλις 10 μηνών.
2. Αντιμετώπιζε της γυναίκες ως υποδεέστερα πλάσματα
Ο Καζανόβα είχε το χάρισμα να κατανοεί ενστικτωδώς τη γυναικεία φύση και αντιμετώπιζε τις γυναίκες ως ίσες στο κρεβάτι και παντού. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες τον λάτρευαν. Είτε επρόκειτο για μία υπηρέτρια είτε για μία δούκισσα, αν μι γυναίκα του άρεσε έκανε τα πάντα γι’ αυτή. Συνήθιζε μάλιστα να λέει πως η ικανοποίηση της ερωτικής του συντρόφου συνιστούσε τα τέσσερα πέμπτα της δικής του ικανοποίησης, άποψη την οποίο υποστηρίζω απόλυτα με τη σειρά μου και γω.
3. Τον ενδιέφεραν μόνο οι απολαύσεις της σάρκας
Ο Καζανόβα υπήρξε κατά καιρούς ιερέας, στρατιώτης, δικηγόρος, απατεώνας, κατάσκοπος, επιχειρηματίας και τζογαδόρος.
Υπήρξε επίσης και διακεκριμένος διανοούμενος και πολυγραφότατος συγγραφέας. Επιπλέον μιλούσε άριστα, λατινικά, γαλλικά και ιταλικά στοιχείο που γοήτευε άνδρες και γυναίκες.
4. Επέλεγε πάντα «εύκολους στόχους»
Ο Καζανόβα μπορούσε να καταρρίψει την αντίσταση μιας παρθένας με μία και μόνο ματιά. Το κλειδί της επιτυχίας του ήταν η επιμονή. «Ήξερα», γράφει, «ότι δεν υπάρχει ούτε μία γυναίκα στον κόσμο που να μπορεί να αντισταθεί στην επιμελή φροντίδα και προσοχή ενός άντρα που θέλει να την κάνει να τον ερωτευθεί». Οι ερωμένες πάντως δεν ήταν εύκολοι στόχοι. Συχνά ήταν ισχυρές προσωπικότητες, γυναίκες που λάτρευαν την περιπέτεια. Κάποιες από αυτές ήταν μία τραγουδίστρια της όπερας που μεταμορφωνόταν σε ευνούχο (!), η υπεύθυνη του πρώτου Night club στο SOHO, τουλάχιστον 2 από τις νόθες κόρες του..., μία μοναχή και μία 17χρονη πόρνη την Μαρία ντε Σαρπιγιόν, που τον βασάνισε όσο καμία άλλη γυναίκα και τον έκανε να σκέπτεται ακόμα και την αυτοκτονία.
5. Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος αυτοπεποίθηση
Η ταπεινή καταγωγή και η εγκατάλειψη από την μητέρα του ποτέ δεν έπαψαν να στοιχειώνουν τον Καζανόβα, παρά τις αναρίθμητες κατακτήσεις του και το γεγονός ότι κάποια στιγμή στη ζωή του συναναστρεφόταν με ένα Βολταίρο, μία Μεγάλη Αικατερίνη...
6. Ήταν ανίκανος να αγαπήσει πραγματικά
Το φθινόπωρο του 1749 ο Καζανόβα γνώρισε μία Γαλλίδα αριστοκράτισσα την οποία αποκαλεί «Ενριέτε». Η Γαλλίδα δεν του ζήτησε ποτέ τίποτα, εκτός από το να μην την ερωτευτεί. Ίσως γι’ αυτό να την ερωτεύθηκε παράφορα... Παρόλα αυτά, εκείνη τον εγκατέλειψε τελικά χωρίς να κοιτάξει ξανά πίσω.
7. Παρέμεινε Καζανόβας μέχρι το τέλος
Τα βασανιστήρια στα οποία τον υπέβαλε η Μαριάν ντε Σαρπιγιόν ήταν καταλυτικά για την αυτοεκτίμησή του. Και το πέρασμα του χρόνου ήρθε να επιτείνει τη σεξουαλική παρακμή του. Στα 45 του λοιπόν, αυτός ο άλλωστε ακαταμάχητος εραστής είχε φτάσει σε σημείο ακόμα και να πληρώνει για σεξ. Όταν ο Καζανόβα πέθανε σε ηλικία 73 ετών το μόνο θηλυκό που είχε συντροφιά του ήταν η σκυλίτσα του, η Φινέτ.


Source: απόσπασμα επιμέλεια της Κίττυ Ξενάκη

0 Comments:

Post a Comment

<< Home